Poszczególne witaminy pełnią ważne funkcje w organizmie człowieka, a ich niedobór może negatywnie odbić się na zdrowiu. Niektóre z nich syntetyzowane są przez organizm, a inne należy dostarczać z zewnątrz wraz z pożywieniem. Zdarza się, że konieczna jest ich suplementacja. Co warto wiedzieć o witaminach?
Witamina D3 odpowiedzialna jest przede wszystkim za mineralizację kości oraz prawidłowy rozwój układu kostnego. Wpływa także na regulację gospodarki wapniowo-fosforowej. Ponadto poprawia również funkcjonowanie układu krążenia oraz mięśnia sercowego.
Niedobór witaminy D3 pojawia się w przypadku, gdy dieta uboga jest w pokarmy, które ją zawierają oraz kiedy osoba nie wychodzi regularnie na świeże powietrze. Niedobór objawia się:
Najbogatsze źródło witaminy D3 stanowią: śledź, węgorz, tuńczyk, sardynki, łosoś dziki, makrela, masło. Spore ilości znajdują się także w żółtku, serze żółtym oraz tranie. Z kolei słońce dostarcza energię do tworzenia witaminy D3 w organizmie.
Witaminy z grupy B w większości nie są magazynowane w organizmie. Dlatego też muszą być systematycznie dostarczane z zewnątrz. Najważniejsze witaminy z grupy B to:
Wszystkie witaminy z grupy B rozpuszczalne są w wodzie, a nadmiar ich wydalany jest z moczem. Oprócz witaminy B12 nie są magazynowane w organizmie. Należy jednak pamiętać, że przetwarzanie posiłków i długie ich gotowanie zmniejsza w nich zawartość witamin. Wchłanialność jest także dużo mniejsza w przypadku spożywania dużych ilości alkoholu.
Witaminy z grupy B są konieczne w szczególności do wykorzystania energii z pożywienia, właściwej pracy układu nerwowego oraz wytwarzania czerwonych krwinek, a także utrzymania skóry i błon śluzowych w dobrej kondycji. Można je znaleźć w jajach, fasoli, rybach, drobiu, nabiale, mleku sojowym, szpinaku, orzechach i pestkach oraz owsiance.
Witamina C spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie, m.in.:
Objawy niedoboru witaminy C:
Najlepsze źródła witaminy C to acerola, cytrusy, dzika róża, pomidory, kiwi, truskawki, czarna porzeczka, papaja.
Witamina A odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek w organizmie. Ponadto wykazuje działanie antynowotworowe oraz chroni przed drobnoustrojami nabłonek układu oddechowego. Oprócz tego wzmacnia układ immunologiczny, utrzymuje skórę w dobrej kondycji oraz pomaga w zwalczaniu bakterii i wirusów.
Do symptomów niedoboru witaminy A należy zaliczyć:
Dobrym źródłem witaminy A jest mleko, masło, podroby zwierzęce, szpinak, jaja, jarmuż, dynia, marchew, pomidory, czerwona papryka i sałata.
Fot. Praewpan/Adobe Stock